Menu

evenementen Westerpark en nieuw evenementenprofiel

Eind oktober bezocht Diego Pos de bewonersavond rond de evenementen in het Westerpark en maakte een verslag. Aanleiding was het nieuwe (concept) evenementenprofiel voor het Westerpark.

Wat is een evenementenprofiel? Dat is nieuw, een uitvloeisel van een reactie door burgemeester van der Laan op de klachten van steeds meer omwonenden van parken in Amsterdam over de festivalisering en de daardoor geleverde overlast.
Uitganspunt was de overlast te beperken en het aantal evenementen in te krimpen.

Voor het Westerpark is ook, na overleg met bewoners, de Westergas BV en haar huurders een profiel opgesteld door het Stadsdeel.

Gaat het nu rustig worden in het Westerpark?
Daar ziet het er niet naar uit. In totaal staan er 123 evenementen in het profiel.
Wat is een evenement? Een evenement speelt zich af in de openbare ruimte (waarvan het Stadsdeel de baas is). De kermis duurt weliswaar tien dagen, maar is één evenement. De Sunday Market is 12 keer per jaar, maar is één evenement. Opbouw en afbreekdagen zijn ook niet meegeteld, dus 123 evenementen is heel veel meer dan 123 dagen.
Activiteiten binnen de gebouwen zijn geen evenementen. Die vallen onder de Westergas BV en haar huurders.
Maar ook hybride activiteiten die zowel binnen als buiten plaatsvinden, zoals Awakenings in de gashouder met grote tenten ervoor, zijn meestal géén evenement. Als het grootste deel van de activiteit binnen plaatsvindt, maakt een tent in de openbare ruimte nog niet dat het een evenement is. Oftewel: 123 evenementen betekent grote drukte in het park.

De door omwonenden uitgesproken zorg hierover staat wel vermeld, maar daar is verder niets mee gedaan:
Rekening houden met signalen van omwonenden: over het algemeen vinden zij dat de grens is bereikt van het aantal evenementen, ofwel de ervaren drukte. Zij neigen eerder naar minder dan naar meer van het totaal aantal evenementen, dus zowel de binnen- als buiten-evenementen. De toeloop en aftocht van bezoekers en de daarbij komende hinder en overlast is een grote zorg van omwonenden.

Staat er ook nog goed nieuws in?
Jawel, het Stadsdeel heeft geïnvesteerd in geluidmeetapparatuur en de geluidsnormen zijn naar beneden bijgesteld.
Begin december wordt het profiel in de gemeenteraad besproken.