Menu

Zonnepanelen

Op deze pagina is een overzicht te vinden van alle zonnepanelen op het GWL Terrein.

1. Kaart met status zonnepanelen op het terrein
2. Stappenplan om zelf zonnepanelen op het VVE dak te krijgen
3. Veelgestelde vragen


De kaart hieronder geeft aan wat de status is van de panelen op het GWL

  • Groen: zonnepanelen geïnstalleerd;
  • Geel: zonnepanelen mogelijk;
  • Rood: zonnepanelen niet mogelijk.

Klik op het pijltje links naast ‘GWL-Terrein zonnepanelen’ om de legenda te openen. Of klik op een gebouw op het kaartje.

Klik hier om de kaart in het groot te openen.


Stappenplan voor zonnepanelen op je VVE dak

Stap 1: VvE beheerder

Maak een afspraak met Metea om naar het dak te kijken en advies uit te brengen over zaken als lekkage en maximaal aantal te plaatsen panelen. Dat heeft te maken met zwaarte en andere objecten op het dak waar je rekening mee moet houden. Elke VVE heeft een contactpersoon bij Metea.

Overigens bieden ze ook advies aan voor verduurzaming met het Endura product (contactpersoon: Jeroen Kwant) wat vrij nieuw is. Dit gaat over verduurzaming van de VVE als geheel.

Stap 2: Offertes

Neem contact op met bijvoorbeeld 3 om offertes op te maken. Ze komen dan langs en maken een schatting. Dan zijn ook de kosten bekend. Voor 2C waren de kosten ongeveer 40.000 euro voor 81 panelen met opbrengst van 25.000 kWh per jaar. De terugverdientijd blijkt 6 jaar met de huidige stroomprijzen. Voorbeelden van installateurs: Zonnestroom en bekijk deze pagina met alle installateurs met het ‘Zonnekeur’ kenmerk.

Stap 3: Financiering

Bijvoorbeeld Blok2C heeft de eerste ronde met subsidies gewerkt maar tijdens de ronde van 2016 jaar.

De salderingsregeling: Deze is in 2017 verlengd door het kabinet tot minimaal 2023. Dat is dan dus 7 jaar terugverdientijd vanaf 2017 gezien.

Als er geen geld in de VVE pot zit is er bijvoorbeeld ook deze lening: https://data/sites/web/gwl-terreinnl/subsites/gwl-koepelarchief.nl.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/financiele-regeling/energielening/waarom-energielening. Dit is voor 10 jaar met 1,05 % rente.

Er is de SDE+ subsidie: http://data/sites/web/gwl-terreinnl/subsites/gwl-koepelarchief.nl.rvo.nl/subsidies-regelingen/stimulering-duurzame-energieproductie-sde.

Daarnaast is er ook nog een andere manier: https://data/sites/web/gwl-terreinnl/subsites/gwl-koepelarchief.nl.zonnepanelendelen.nl. Dan wordt het dak volgelegd, is er een crowdfunding en kan iedereen een stukje paneel kopen en gaan de opbrengsten naar die personen. Je draagt dus bij aan verduurzaming in NL en niet persé je eigen VvE. Ze doen dit niet met VVE’s maar wel in samenwerking met Lens. Lens heeft ervaring met VVE’s en crowdfunding.

Verder zijn er nog meer regelingen en subsidies te vinden op de website van Gemeente Amsterdam: https://data/sites/web/gwl-terreinnl/subsites/gwl-koepelarchief.nl.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/zonne-energie/financiering.

En ook leuk, gratis VvE advies aanvragen bij Gemeente Amsterdam, dan komt er iemand langs en kijkt meteen naar de hele VvE qua verduurzaming.. Deze persoon kan vast ook helpen met financiële mogelijkheden.

Stap 4: Deelnemers warm maken + ALV

Op een VVE / Blok Facebook pagina of ander medium vast beginnen over de panelen (nadat alles onderzocht en duidelijk is) en stemmen gaan winnen voor de volgende ALV. Dan moet alles klaar staan en liggen en kan de definitieve offerte zodra de stemming klaar is opgevraagd worden.

 

Bekijk hier het voorbeeld van Blok2C


Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel (ook wel PhotoVoltaïsch-paneel of PV-paneel) bestaat uit heel veel kleine zonnecellen. Deze zijn allemaal opgebouwd uit twee lagen. Tussen die twee lagen ontstaat, onder invloed van het daglicht, een spanningsverschil. Zodra de twee lagen met elkaar verbonden worden, gaat er een elektrische stroom lopen. De elektriciteit die de panelen opwekken, gaat via een omvormer en een normale stekker direct naar het eigen elektriciteitsnet.

Hebt u meer stroom nodig dan uw zonnepanelen opwekken? Dan levert het elektriciteitsnet automatisch stroom bij. Wekken de panelen juist meer stroom op, dan gaat het overschot vanzelf het elektriciteitsnet in. U zit dus nooit met een tekort of overschot aan elektriciteit.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op zodra er zonlicht is. Ook al is er maar een klein beetje zonlicht. Een zonne-energiesysteem werkt dus ook als het bewolkt is of als de panelen in de schaduw staan. De opbrengst in de volle zon is alleen wel een stuk hoger.

De zonnepanelen wekken de meeste energie op wanneer ze zijn gericht naar het zuiden. En op een hellingshoek van 36 graden staan. Installeert u de zonnepanelen op een plat dak, dan zorgt een speciale montagebak ervoor dat de juiste hellingshoek gebruikt wordt.

Zonnepanelen presteren beter op een groendak

Hoewel hun naam anders doet vermoeden, presteren zonnepanelen namelijk beter in een relatief koele omgeving. Op groendaken is het vooral bij veel zon, koeler dan op andere (met name bitumen) daken.

Volgens BOKO (onze dak beheerders) is plaatsing van de panelen op het dak geen probleem. Wel wordt geadviseerd na de werkzaamheden de dakbedekking te laten controleren.

Hoe zit het met garantie, onderhoud en verzekering?

Zonnepanelen vereisen nagenoeg geen onderhoud. Door de hellingshoek spoelen ze schoon door de regen. Af en toe controleren of er geen hardnekkig vuil op de panelen zit is voldoende. Indien nodig een schoonmaakbeurt geven met een zachte borstel en warm water. Meer onderhoud is niet nodig.

Een zonne-energiesysteem valt meestal onder de opstalverzekering. Hierdoor hoeven we geen aparte verzekering af te sluiten. Wel moeten we onze verzekeraar informeren dat we zonnepanelen hebben geplaatst.