Menu

Blok 2 C

Achter het Magazijn rijst een groot woonblok op, dat door twee verschillende architectenbureaus is ontworpen. De oostelijke kant is van Kees Christiaanse en geeft aan de zuidkant een haast Italianeske aanblik met al die balkons. De houten achterwand deint lichtjes van voor naar achter, wat deze magnifieke gevelwand extra levendig maakt. De noordgevel is haast nog imposanter. Als een hoog bastion rijst hij op uit de Haarlemmerstraat en vanaf de glazen uitkijkpost, de galerij op de vierde verdieping, heb je een goed uitzicht op het Westerpark.

Blokken 2 A en B


Ontworpen door Bureau Neutelings, zijn veel ingetogener met hooguit inpandige balkons. Aan de westgevel, de eigenlijke voorgevel, komt weer een fraai staaltje architectuur te voorschijn: de verhoogde bordessen met de entrees, tegen de regen beschermd door de overhellende gevelwand van de bovenliggende etages. In dit deel van blok 2 zijn 59 premie-koopwoningen gevestigd.

Het machinepompgebouw

Als we terugkeren naar het Watertorenplein, wordt het blikveld onontkoombaar gevuld door het Machinepompgebouw. Het gebouw dat tussen 1898 en 1900 is gebouwd huisvestte oorspronkelijk de pompen van de gemeentelijke waterleiding. Het is een vrij massief gebouw, maar door het sierlijke metselwerk maakt het een vriendelijke indruk. In de oostelijke hal zijn bedrijvengevestigd. In de westelijke hal zit een sportschool. De twee middelste hallen herbergen café-restaurant Amsterdam, alleen al voor de architectuur een bezoekje waard: na de puur functionele entree gepasseerd te zijn komt u in een gigantische hal met een prachtig houten zadeldak.
Aan de achterkant van het Machinepompgebouw stuiten we op de Waterleliegracht.

Blok 8

We steken deze over en arriveren bij blok 8. Een van de opdrachten die supervisor Kees Christiaanse aan de architecten meegaf, was de woningen zoveel mogelijk grondgebonden te maken, dus met een eigen tuintje. Bureau Neutelings heeft deze opgave met een zeer gecompliceerde en spectaculaire constructie opgelost. De 16 splitlevel woningen zijn ingenieus door elkaar geweven. De ene helft van de woningen hebben een woonkamer van meer dan drie meter hoog op de het zuiden, de andere helft een bordes op het noorden, over de entree en de bergingen heen. De bordessen steken als olifantenslurven vooruit. De dunne betonnen platen aan de zijkanten ervan zijn over elkaar heen bevestigd, wat een speels rustico effect heeft. Aan de noordgevel herken je meteen de atelierwoning aan het grote raam.

Blok 1

We wandelen langszij blok 1, het 178 meter lange blok van Dobbelaar de Kovel de Vroom Architecten (DKV). In de eerste versies van het stedenbouwkundig plan was hier aan de westrand van het GWL-terrein een groenstrook gepland. Uiteindelijk is ervoor gekozen om hier met een hoog bouwblok het terrein af te laten sluiten van het erachter gelegen bedrijventerrein. Het robuuste gebouw bevat 129 sociale huurwoningen, 78 driekamerwoningen, 42 vier- en vijfkamerwoningen en 8 tweekamerwoningen waarvan er twee geschikt zijn voor minder validen. Aan de Waterpoortweg oogt de golvende westgevel als een enorme muur, slechts onderbroken door de poort. Tegen de oostgevel is een betonnen constructie geplakt, met daarop de balkons. Zo krijgt deze muur een huiselijke aanblik. De woningen op de 5e etage zijn te bereiken door een lange binnenstraat. Hier liggen ook twee gemeenschappelijke patio’s aan. Bewoners hebben in een van deze patio’s een zandbakje en picknicktafel gezet.

Het Toegangshuisje

Als we langs de gevel van blok 1 komen dan passeren we het Toegangshuisje. Dit gebouwtje gaf ooit toegang tot de ondergrondse waterreservoirs. Nu zetelt hier de buurtbeheerder. Ook vergaderen hier de Buurtbeheergroep en de bewonerscommissies. Achter het Toegangshuisje ligt een speelveld met paard en veulen. Hierachter ligt een van de drie volkstuintjesdomeinen. Bewoners kunnen hier een lapje grond huren om hun tuinierlusten bot te vieren. De architectuurcritici van de Volkskrant Hilde de Haan en Ids Haagsma vonden de volkstuintjes “onstedelijk, anti-openbaar en vooral kneuterig” (Volkskrant 13/4/ ’97). Maar veel mensen genieten van het zicht op de zwoegende tuinbewerkers in de schemering en van de bloemenpracht bij daglicht.

Blok 15

Uiteindelijk komt u uit bij blok 15, evenals blok 8 van Neutelings. Het zijn 16 vrije sector koopwoningen.