Menu

burendag? we hadden er zin in

Ja we hebben er zin in om elkaar weer te ontmoeten, te kletsen met bekenden én nieuwe bewoners, zin in de mooie koffie en thee van de Barista en de overheerlijke mediterrane koekjes. Bart de Gwl-Bard van deze ochtend is gevraagd om te musiceren en ook dat is sfeer verhogend en zeer gewaardeerd.

Wie wil kan deze ochtend een rondleiding krijgen op het terrein. Deze blijkt informatief voor oude en nieuwe bewoners en ook de redactie krijgt een paar weetjes.
Rondleidingen worden er met een regelmaat gegeven door een aantal bewoners, voor geïnteresseerden uit alle delen van de wereld, van China tot Ethiopië, o.a. voor (student-)architecten en stadsplanologen en (regen)water specialisten. Meedenken over de opbouw en visie van de wijk wat de bewoners van het eerste uur gedaan hebben, kennen de Fransen bijvoorbeeld niet. Was er 20 jaar geleden nog angst voor spuiters en snuivers met al dat groen: dit bleek onterecht. ‘Nee, nooit gebeurd’, vertelt rondleider Mischa.
De fontein waar de rondleiding start is nog origineel uit de tijd dat het water hier gedistribueerd werd door honden- en paardenkarren. De honden dronken het water uit het onderste deel van de fontein en de paarden uit het bovenste deel.
De woondichtheid op het Gwl-terrein is hoger dan die in de Staatsliedenbuurt. Huh? Door het stapelen van de huizen aan de randen van het terrein en het gemotoriseerd verkeer uit de wijk te houden, is alle overgebleven ruimte beschikbaar voor het groen, dus ruimte en rust.
Het stratenplan geeft nogal eens problemen, want is niet gemakkelijk. Door de plattegronden die her en der hangen en omdat bezoekers en bezorgers gelukkig vaak een GPS hebben, komen ze er meestal uiteindelijk wel uit. Maar als ze onbedoeld op het Diego Pos Plantsoen terecht zijn gekomen (bij het Reve-monument, kent u dat?) en de GPS het ook niet meer weet, dan klopt dat vreemd genoeg wel, want deze naamgeving is een (anarchistisch/onofficieel) eerbetoon aan deze zeer actieve bewoner, o.a. vanwege zijn inzet voor de groenprojecten op het GWL-terrein. Zo is er ook een Jan-Willem Kluitplein bij het voetbalveldje. (Kluit kreeg deze vernoeming vanwege zijn tomeloze inzet voor de Gwl-voetbaltoernooien, waarvoor hij in 2010 ook geridderd werd).
En meer: natuurlijk zijn er nog veel meer  grote en kleine wetenswaardigheden die tijdens de rondleiding voorbij komen… Ben je nieuwsgierig en wil je ook een keer een rondleiding, houd dan de nieuwsbrief in de gaten voor aankondigingen hierover. Wil je nu alvast wat meer info, kijk dan hier of hier op de gwl-website of vul daar zelf een zoekterm in, 22 jaar Gwl-geschiedenis is hier beschikbaar in tekst, filmpjes en foto’s…

Tijdens de rondleiding zijn er op het plein voorbereidingen voor het pannenkoeken-deel van deze dag. De kinderen kennen het pannenkoeken-moment feilloos en komen na hun sportactiviteiten nog in tenue, op wieltjes en al of niet met (voet)ballen aangesneld voor de beloofde pannenkoeken.
Appeltaartdag, burenhulp en nu Burendag: Jorrit en zijn partner, twee verse bewoners, vallen met hun neus in de boter. Vorige week tijdens de fruitpluk- en appeltaartdag (‘Appeltaartdag met een hoofdletter’, zegt Jorrit met een grijns op zijn gezicht) kwam buurman Erik hen tijdens de verhuizing, rond 17.00 uur een halve appeltaart brengen en vandaag tijdens deze burendag, waarop ze ook de rondleiding meelopen, voelen ze zich warm onthaald en zien we stralende gezichten, die ons ook weer doen stralen. Mooi toch!