Menu

optoppen < blok4 > afgblazen

De Vereniging van Eigenaren van blok 4 heeft tegen het plan gestemd om het gebouw op te toppen: het aanbrengen van een extra verdieping. Een ‘pijnlijk’ besluit omdat de optoppers er veel energie in hebben gestoken en het natuurlijk niet leuk is als een ambitieus plan niet door de buren wordt ondersteund. Zo’n uitkomst kent alleen maar verliezers.
Wat zijn de voors en tegens?
Twee bewoners, die niet op de bovenste verdiepingen wonen, aan het  woord.
De tegenstander wil niet met zijn naam in de nieuwsbrief.

Tegenstander:
“Het is een leuk blok, prima buren. Het is de optoppers gegund om hun plan uit te voeren. We hebben altijd gezegd: als alle risico’s goed zijn afgedekt zijn, vinden we het prima. Maar toen we het concrete plan zagen dachten we: wow, dit heeft veel meer impact
dan we dachten. In de kern komt het erop neer: niet alle risico’s zijn goed afgedekt. Ik wil dat de VVE op geen enkele manier financieel aansprakelijk wordt gesteld en dat risico was er wel. Weet dat dit gebouw heeft best veel mankementen heeft vertoond. Heeft
al lange juridische procedures gekost. Het dak is onlangs vervangen, gingen er nogal wat ramen kapot. Wij: fout van de aannemer. Zegt de aannemer: sorry, het zijn slechte ramen. We hebben het met een fifty-fifty deal naar tevredenheid geregeld, maar ik wil
dit niet meer.
“Voor optoppen moet het hele dak open, wordt er structureel ingegrepen
in het geraamte van het pand. Dat durf ik niet aan. Het risico op weer een juridische strijd is te groot. Als er iets misgaat, bijvoorbeeld het dak gaat lekken of er komen scheuren in de buitenwand, dan is de VVE de klos.” Zonnepanelen, groen dak of een dakterras?
“Die zijn veel minder ingrijpend. Dat zie ik op zich wel zitten.”

Voorstander Jaap Leertouwer:
“Ik snap heel goed dat de bewoners op de bovenste verdieping graag hun woning willen uitbreiden. Ik vind ons huis al jaren te klein en zou het ook graag willen vergroten als ik daarvoor de mogelijkheid, en het geld had. Ik vind in principe dat wij als medebewoners onze buren de kans moeten geven om hun dromen te verwezenlijken, mits er aan de nodige eisen wordt voldaan. Ik vind dat de betreffende optoppers aan alle eisen hebben voldaan voor zover dat in redelijk van hen te eisen was. Dan heb ik het over vergunningen, bouwgaranties, bouwinspecties, second opinions, verzekeringen en zo verder.
“Ik vind dat de overlast die een verbouwing veroorzaakt – die ontstaat er namelijk wel degelijk – geen reden kan zijn om mijn buren deze verbouwing te ontzeggen. Het is namelijk in dat opzicht toevallig dat wij als VVE er over moesten stemmen. Voor elke andere grote of kleine verbouwing hebben wij niets in te brengen en kunnen we alleen maar hopen dat de verbouwer zich houdt aan de afspraken  over werktijden en overlast. We kunnen ze daar alleen tijdens de verbouwing op aanspreken.
“Dan speelde er ook nog iets over de waarde vermeerdering of vermindering van de huizen en de daaraan gekoppelde belastingen. Dat is voor mij te vaag gebleven om het als argument mee te laten tellen.”