Menu

happy nieuwjaarsborrel 2018

Vanaf 14.30 uur liepen de gasten binnen. Zoenen, huggen, handen, beste wensen, twee consumptiebonnen en een tafel vol met prachtige en heerlijke vegan snacks van Erik Wildschut (li.onder in de foto).
Grote verrassing was de pop-up foto-expositie van Rob Godfried (re.onder in de foto) over de groep statushouders van Gastvrij1051 op het GWL-terrein.

WIE oh WIE
Op de nieuwjaarsborrel is er ook altijd spanning & sensatie: want, WIE krijgt er dit jaar de WISSEL-BOKAAL voor bijzondere verdienste op het GWL-terrein.
Het bestuur, bij monde van Marjo Kroese, stelt het moment nog even uit. Zij neemt eerst het stokje over van Hans Bax, die een aantal jaren voorzitter is geweest van het Koepelbestuur. Dank voor zijn inzet en APPLAUS!!!
Marjo geeft vervolgens nog een voorschotje op de aandachtspunten van dit jaar, zoals de extra duurzaamheidsslag die door verschillende groepen op het terrein onderzocht en uitgewerkt gaat worden en de aanstaande heropening van het nieuw ingerichte speeltuintje tussen blok 2C en 4.

En dan volgt het bokaal-moment:
Dit jaar gaat de beker naar degene die het project Gastvrij1051 heeft getrokken…
Edith Andriesse!!!!!
Edith is overvallen, is verbaasd, heeft dit niet verwacht, want heeft juist Josje Groen, ook een zeer actieve vrijwilliger van het project zelfs voorgedragen aan het bestuur… maar, Josje wordt ook naar voren gehaald en krijgt een mega-bos bloemen. Het duo wordt toegesproken en zeer bedankt voor hun bijzondere en mooie inzet.

En dan blijkt dat Edith een speech heeft voorbereid. Nee niet als winnaar van de wissel-bokaal (want dat was een totale verrassing en wat haar betreft ook niet de bedoeling) maar om de pop-up fotoexpositie te openen die Rob Godfried gedurende 9 maanden van Gastvrij1051 heeft gemaakt: ‘…hij was aanwezig toen we de jonge, toen nog heel schuchtere vluchtelingen hier ontvingen. Hij heeft ze in hun kamer gefotografeerd, is met de mensen mee geweest naar inburgeringscursussen, de taalboost, hun eerste baantjes…
Ze schetst o.a. hoe het project begon, niet werd wat er beoogd was, anders liep dan oorspronkelijk gepland en omgedoopt werd van Gastvrij-GWL naar Gastvrij1051 met de 10 jonge statushouders in de leegstaande groepswoning van Cordaan op het terrein.
…het is onmogelijk om alle buren te noemen die aan Gastvrij1051 mee hebben gewerkt. Er hebben heel veel mensen schoongemaakt, en meubels of geld gedoneerd, anderen zijn buddy geweest en/of hebben taallessen gegeven...’
… deze fototentoonstelling verdient een vervolg. Er hangen hier nu 18 prints. Deze en een aantal anderen – er zijn er 34 door de strenge selectie gekomen – zullen vermoedelijk nog elders in Amsterdam opduiken. Net als de jonge Nederlanders die wij hier op het terrein een nieuwe start hebben kunnen geven in levende lijve…

Hieronder een compilatie van enkele foto’s van het project. De foto’s zijn te bekijken op de website van Rob (ze zijn ook te koop. Voor vrijwilligers van het project is er korting op de prijs. De opbrengst van de foto’s zet Rob weer in om andere projecten mogelijk te maken.)