Menu

het zwerm seizoen is weer begonnen

Nu het warmer weer wordt is de kans groot dat een deel van de GWL bijen op het dak van blok 1, de kast gaan verlaten en ergens op het GWL terrein zullen neerstrijken of er wegvliegen.

Ziet u ze hangen of vliegen?
Dan graag bellen met Carol: 06-29436080 die zich dan over de zwerm zal ontfermen.

Houdt een beetje afstand en laat de bijen met rust tot Carol er is, dan valt er niets te vrezen. Op het moment dat bijen zwermen hebben ze namelijk een volle honingmaag en zijn vooral bezig met hun eigen koningin waardoor ze helemaal niet zo snel steken. Indien de bijen zijn neergestreken geef dan even aan hoe hoog ze zich bevinden en als je een zwerm zag vliegen geef dan aan welke kant ze uitvlogen. Het kan even duren voor een wolk bijen die in de lucht vliegt ergens gaat hangen. Als u een zwerm ziet bel meteen de imker en probeer dan te kijken waar de bijen -in een bal samengeklonterd- aan een tak, dakgoot of dergelijks gaat hangen. Als u eventueel een (thee)doek erbij in de buurt hangt is het voor eventuele andere imkers duidelijk dat deze zwerm al onder de pannen is. Alvast bedankt voor u hulp dan kunnen wij de bijen weer aan een nieuw bijvriendelijk huis helpen.

En verder: Sla of blaas niet naar bijen, daar houden ze niet van.
Als u gestoken wordt, verwijder de angel dan zo snel mogelijk en koel de steek met koud water of ijs indien nodig. Pas als men onwel wordt of ademhalingsproblemen krijgt is het noodzakelijk naar het ziekenhuis te gaan, maar rijdt in dat geval niet zelf. De bijen verliezen zelf het leven als ze steken dus zullen dit niet zo snel doen, kijk vooral uit dat je er niet op stapt.