Menu

BuurBer: hoe bevalt het Jorrit na een half jaar wonen op het Gwl?

September vorig jaar kwam ik op de burendag Jorrit tegen. Hij bleek een kersverse bewoner van het GWL terrein te zijn. Nu, een half jaar later, ben ik benieuwd naar zijn eerste woonervaringen. Als ik met mijn boodschappen over het terrein loop is Jorrit aan het klussen in zijn tuin. Een afspraak voor een gesprek is snel en gemakkelijk gemaakt.

Jorrit woont samen met zijn vriendin in blok 9.
De algemene informatie over dat blok is als volgt:
Eigenaar: Woningstichting Rochdale
Adres: Waterkersweg 280 t/m 314.

Ontwerp: Meyer & Van Schooten Architecten BV. 
Aantal: 18 huurwoningen.

De woningen van blok 9 zijn divers. De beneden woningen zijn gelijkvloers, de overige woningen hebben verschillende etages. Als bijzonderheid hebben de blokken van dit architectenbureau, een verhoogde binnenstraat: de ingang van de benedenwoningen zijn iets boven het straatniveau, waardoor een mooier, groener uitzicht ontstaat.
Jorrit woont op de begane grond, zijn woning heeft één slaapkamer, een keuken en de huiskamer grenst aan de tuin op het zuiden en heeft uitzicht op het plein met de fontein.

De vraag naar Jorrits ervaringen op het Gwl-terrein is aanleiding voor een enthousiast verhaal. Vanaf het allereerste begin voelt hij zich hier thuis. Tijdens zijn verhuizing werden ze door buurman Erik verwelkomt met een appeltaart, vers gebakken want het was tenslotte de jaarlijkse fruitpluk-dag. En vervolgens kwam de burendag waar hij tijdens de rondleiding diverse medebewoners ontmoette en veel informatie over het wel en wee van de wijk kreeg.
Nee, een “echte” Amsterdammer is Jorrit niet. Hij is in Friesland geboren, en kwam op zijn tiende naar Amsterdam. Daar woonde hij in Nieuw West, omgeving Osdorp. Ook als student heeft hij in Nieuw West op kamers gewoond. Jorrit vindt dat mensen relatief weinig weten over dit stadsdeel. Het is het grootste en het groenste stadsdeel van Amsterdam (met ruim 150.000 inwoners is het vergelijkbaar met Haarlem en Arnhem), meer dan de helft van de bewoners hebben een niet westerse achtergrond. Het is een stuk groter als het stadsdeel Westerpark met ruim 36000 inwoners.
De grote woningdichtheid van het GWL-terrein verbaast Jorrit. Met ruim honderd woningen per hectare is dit hoger dan in de naastliggende Staatsliedenbuurt en veel hoger als Nieuw West. Ondanks dat oogt het GWL terrein ruim en groen en Jorrit vindt dat de opzet van de open ruimtes zoals de speel~ en nutstuinen goed gelukt zijn en natuurlijke gelegenheid biedt om anderen te ontmoeten. Het tuinhekje van Jorrit staan vaak open, waardoor er regelmatig honden nieuwsgierig de tuin in lopen wat dan een aanleiding is tot een praatje met het baasje.
Een positieve inbreng. Jorrit omschrijft zichzelf als blij, sociaal en open én als een ambitieuze jongen. Ambitie is in zijn optiek niet alleen op zakelijk gebied (hij is grafisch ontwerper en bezig met het opzetten van zijn eigen jonge bedrijf) maar ook non commercieel. Wat bedoel je hier mee? Nou, bijvoorbeeld iedere dag 1x iets goed(s) doen. Een ander blij maken en hierbij niet zelf een centrale rol spelen. Maar ook ons huis en ons wonen hier op het Gwl-terrein tot een succes maken door bijvoorbeeld goed contact te hebben met de buurtbewoners, onze tuin inrichten met aandacht voor de bijen en de vogels en aandacht voor duurzaamheid door na te denken over isolatie van ons huis. Een positieve non-profit inbreng. Hierbij past dat hij onlangs lid is geworden van de bewonerscommissie van het blok. Ter voorbereiding van zijn eerste vergadering is hij gewapend met blocnote en pen bij de buren langsgegaan om te horen wat er speelt en wat hij kan inbrengen. Op deze manier hoopt hij zijn steentje aan een fijne woonomgeving bij te dragen.
Heb je nog wensen voor de toekomst? O jazeker, de huurwoning is van Rochdale, en bij zijn weten is het de eerste woning met particuliere huur. Mocht het zo zijn dat in de toekomst de woning verkocht gaat worden, dan is hij hier zeker in geïnteresseerd. Want hij is blij met deze woning en vindt het fijn om hier te wonen.