Menu

berichten van de Groene Vingers

Werkgroep de Groene Vingers heeft met de gemeente afspraken gemaakt over de Waterleliegracht en het weghalen van de hekken in de openbare heggen. Er was onduidelijkheid ontstaan wie nu de kosten draagt van het maaien van de rietkragen in en rond de gracht en van het baggeren. De gemeente gaat intern onderzoeken wie deze kosten betaalt. Verder zijn er afspraken gemaakt over het weghalen van de overgebleven palen en horizontale buizen in de openbare heggen (het gaas is hier al weg). Bewoners gaan meehelpen met het verwijderen van de horizontale buizen op de Klussendag van 12 maart, de gemeente haalt de palen later weg. Het gaat om grote aantallen. In bijgaande overzichtstekening van buurtbewoner Michel kun je zien waar de palen en buizen verdwijnen. De hand (van Hassan) geeft de nieuwe snoeihoogte aan.

Inspiratie-excursie
Ergens rond de zomer organiseert de Groene Vingers een inspiratie-excursie naar het beroemde ecodorp Eva-Lanxmeer in Culemborg en de groene buurt Rozendaal in Leusden. In beide wijken doen bewoners veel van het groenonderhoud zelf óf zij geven daar opdracht toe. Hoe doen ze dat en wat kunnen wij ervan leren? Uitgebreide informatie over de excursie volgt in een latere Nieuwsbrief.

Langbloeiend perk aan Waterloop
De subsidie aanvraag voor een langbloeiend perk aan de waterloop, met waterbergende onderlaag lijkt positief ontvangen te gaan worden door de gemeente. Dan zou er mogelijk dit voorjaar aangeplant kunnen worden.

Rainproof
Het GWL terrein is rainproof aangelegd, d.w.z. dat we niet snel last hebben van overstromingen. Wel hebben we een aantal droge zomers gehad en zouden we meer kunnen doen aan wateropvang, en -berging voor nutstuinen, algemeen groen e.d. Heb je ideeën en / of verstand van mogelijkheden om water op te vangen en te bergen en wil je daarover meedenken? Dat horen we ook graag, die expertise kunnen we goed gebruiken.

Ecologisch maaibeleid
Er is met de gemeente gesproken over ecologisch maaibeleid om de biodiversiteit te ondersteunen en te vergroten. Dat is ingewikkeld, mogelijk gaan we zelf experimenteren met een aantal stukjes in zelfbeheer. Daarvoor is scholing en apparatuur nodig. Zou je het leuk vinden om mee te doen met het experiment ecologisch maaien en daarvoor ook mee willen doen aan de scholing, laat het weten. Vind je het leuk om af en toe wat mee te helpen, heb je ideeën voor verdere vergroening van de buurt, meld je, dan laten wij weten wat er wanneer nodig is aan hulp. Mail naar groenevingers@gwl-terrein.nl

Het schoffelseizoen is weer geopend Iedere eerste zaterdag van de maand met hovenier Herman. Zie ook de agenda in deze nieuwsbrief.