Menu

duurzaam@home: de eco-logische buurman

In het najaar kwam ik na een bezoek aan de duurzaam-020 markt in de Westergasfabriek thuis met veel inspirerende en duurzame tips.
Ik ontmoette daar o.a ook Rob Bos van de Eco-bouwmarkt Eco-Logisch bij ons in de buurtvlakbij! – op 5 minuten lopen: Van Slingelandtplein 9.
Waarom kende ik deze zaak niet?

Ik ga een kijkje nemen
Eco-Logisch is zowel duurzame bouwmarkt alsook winkel (of warenhuis met alles wat ‘groen’ is, zoals Rob zegt)
Core-business: milieu-vriendelijke producten beschikbaar maken voor iedereen.
Negen jaar geleden begonnen ze met 300 producten. En nu, na de crisis in de bouwwereld en de groter wordende aandacht en noodzaak voor duurzaamheid zijn er meer duurzame producten ontwikkeld en op de markt gekomen. Het assortiment van Eco-logisch werd daarmee groter en breder: inmiddels dus ook warenhuis, en ook online.

Lopend door de gangpaden en tussen de stellingen kom ik van alles tegen: van Bokashi-compost emmers, tot wormenhotels, van duurzame tandenborstels tot spenen en condooms van fairtrade rubber, van bio-zaden en -aarde tot bouwmaterialen, verven… (alle RAL-kleuren mogelijk), vloer-, muur,- dakbedekking, en alles zonder chemicaliën.

Er is veel expertise en materiaal in huis op het gebied van energiebesparende maatregelen.
De woningbouw corporaties bijvoorbeeld, zoals Rochdale en Stadgenoot, hebben nu i.s.m !woon  en Eco-Logisch, energie-coaches beschikbaar om geïnteresseerde huurders te informeren over energie-besparende maatregelen in huis.

Een nieuwe wasmachine nodig? Al van Bundles gehoord? Ik kende het nog niet. Het is een mooi voorbeeld van het ondernemen en stimuleren van een circulaire economie: een energie-zuinige machine van een best merk, bij u thuis geplaatst, dat eigendom blijft van Bundles. Je betaalt een entree-bedrag en betaalt vervolgens vanaf 40 cent? per wasbeurt. Geen zorgen om plaatsing, onderhoud en verwijdering en/of recycling … Bundels!

Belangstelling voor aardgasvrij koken? Eco-logisch is ook bezig met onderzoek naar een duurzaam aanbod voor pannenset en inductie-kookplaat. (pannen voor inductie koken moeten magnetisch zijn: test je pannen door er een magneetje tegen te houden. Blijft-ie ’plakken’, dan heb je geen andere pan nodig, dan is-ie inductie-proof.

Een bezoek aan onze Eco-Logische buren? Ik vond het zeer inspirerend.